Kransekake - norvg karcsonyi stemny 2015.08.04. 15:06, Vivi
forrs: edithreceptjei.blogspot.hu
Hozzvalk 18 koszorhoz: 50 dkg hj nlkli mandula, 50 dkg porcukor, 4 tojsfehrje; a glazrhoz: 1 tojsfehrje, 15 dkg porcukor, ½ teskanl citroml.
Elksztse: A mandult ledarljuk, majd sszekeverjk 1 tojsfehrjvel. Hozzszitljuk a porcukrot, s a maradk 3 tojsfehrjvel egytt alaposan eldolgozzuk. Az eredmnyezett ragacsos masszt vastag fal ednybe tesszk, s lass tzn, fakanllal kevergetve addig melegtjk-fzzk, amg a massza kezd elvlni az edny oldaltl, s sszell. Ahogy a massza kzmelegre hlt, jl tgyrjuk, s lisztezett deszkn kisujjnyi vastag rudakk sodorjuk. A rudakbl 18 klnbz mret (arnyosan nvekv vagy cskken) koszort ksztnk, s stpapros tepsire helyezzk. 200 fokos stben 10-12 perc alatt megstjk ket, majd hagyjuk teljesen kihlni. A glazrhoz a tojsfehrjt felverjk a porcukorral s a citromlvel, majd habzskba tltve sszelltjuk vele a „tortt”. A legnagyobb koszort alulra helyezzk, cikcakkosan kidsztjk a glazrral, rhelyezzk a kvetkez koszort, s ezt addig folytatjuk, amg a gyrk el nem fogynak. A glazr sszetartja a koszorkat s dszti is egyben. ltalban 1-2 nappal korbban szoks elkszteni, s szorosan zrt dobozban troljk egy szelet kenyrrel vagy almval egytt, hogy megrizze a puhasgt.
Tipp: Mandula helyett dival is elkszthet.
|