Norvég rakott pórés hal 2015.08.04. 15:08, Vivi
forrás: receptindex.com
Hozzávalók: 50 dkg krumpli, 1 nagy szál póréhagymának a fehér és halványzöld része, 2 db tengeri hal (hek vagy makréla) kb. 80 dkg, só; a besamel mártáshoz: 3 dkg vaj, 2 evőkanál finomliszt, 4 dl tej; 2 dl tejföl, a tetejére 5 dkg reszelt sajt.
Elkészítés: A krumplit héjában, sós vízben megfőzzük, majd meghámozzuk és karikákra vágjuk. Ezután kb. 1 dkg vajjal kikent mély tűzálló tálba beleterítjük ezt a krumplit. A póréhagyma végét levágjuk, külső héját lehántjuk, majd vékony 1 mm-es karikákra vágva, nyersen ráterítjük a krumplira, és megsózzuk. Utána a két megsózott tengeri halat fektetjük a póré tetejére. Készítünk egy besamelt, amihez 3 dkg vajat felolvasztunk, két evőkanál finomlisztet kevergetve megpezsegtetünk (nem megpirítunk!) rajta, ezután lehúzzuk a tűzről és hirtelen felengedjük 4 dl hideg tejjel, közben keverjük, így nem lesz csomós. Utána visszarakjuk a tűzre, kevergetve mártássá főzzük az egészet, majd elzárjuk a tüzet alatta, és ekkor belekeverjük a két deci tejfölt is. Ez egy sűrű besamel mártás, amit sóval és csipetnyi reszelt szerecsendióval ízesítünk. Ezzel a mártással bevonjuk a rakott pórés hal tetejét, majd ráreszelünk 5 deka sajtot. Utána 200 fokos sütőbe rakjuk és kb. 30 percig sütjük (de 20 perc után azért kukkantsunk be a sütőbe), akkor jó, amikor a tetején már szép rózsaszín a sajt (vigyázzunk nehogy megbarnuljon a sajt, mert akkor megkeseredik). A sülés során a fehér pórékarikák rózsaszínűek lesznek, ne ijedjünk meg tőle.
Jó tanács: Úgy könnyű karikákra vágni a főtt krumplit, hogy közben a késpengét hideg víz alá rakjuk, tehát ha hideg vizes a késpenge, akkor kevésbé törik össze a krumpli.
Kransekake - norvég karácsonyi sütemény 2015.08.04. 15:06, Vivi
forrás: edithreceptjei.blogspot.hu
Hozzávalók 18 koszorúhoz: 50 dkg héj nélküli mandula, 50 dkg porcukor, 4 tojásfehérje; a glazúrhoz: 1 tojásfehérje, 15 dkg porcukor, ½ teáskanál citromlé.
Elkészítése: A mandulát ledaráljuk, majd összekeverjük 1 tojásfehérjével. Hozzászitáljuk a porcukrot, és a maradék 3 tojásfehérjével együtt alaposan eldolgozzuk. Az eredményezett ragacsos masszát vastag falú edénybe tesszük, és lassú tűzön, fakanállal kevergetve addig melegítjük-főzzük, amíg a massza kezd elválni az edény oldalától, és összeáll. Ahogy a massza kézmelegre hűlt, jól átgyúrjuk, és lisztezett deszkán kisujjnyi vastag rudakká sodorjuk. A rudakból 18 különböző méretű (arányosan növekvő vagy csökkenő) koszorút készítünk, és sütőpapíros tepsire helyezzük. 200 fokos sütőben 10-12 perc alatt megsütjük őket, majd hagyjuk teljesen kihűlni. A glazúrhoz a tojásfehérjét felverjük a porcukorral és a citromlével, majd habzsákba töltve összeállítjuk vele a „tortát”. A legnagyobb koszorút alulra helyezzük, cikcakkosan kidíszítjük a glazúrral, ráhelyezzük a következő koszorút, és ezt addig folytatjuk, amíg a gyűrűk el nem fogynak. A glazúr összetartja a koszorúkat és díszíti is egyben. Általában 1-2 nappal korábban szokás elkészíteni, és szorosan zárt dobozban tárolják egy szelet kenyérrel vagy almával együtt, hogy megőrizze a puhaságát.
Tipp: Mandula helyett dióval is elkészíthető.
Norvég halleves 2015.08.04. 15:03, Vivi
forrás: izletes.hu
4 személyre
» egy 1,2 kg-os tengeri hal
» 2 dl tej
» 10 dkg sárgarépa
» 3 dkg vaj
» 10 dkg petrezselyemgyökér
» só
» 5 dkg halványító zeller
» 1 tojás
» 1 babérlevél
» 4 szem szegfűszeg
» 2 dl tejszín
» 2 ek. liszt
» őrölt bors
A halat megtisztítjuk, majd egy fazékba feltesszük főni a megtisztított, feldarabolt zöldségekkel és a fűszerekkel együtt. Főzés közben többször lehabozzuk, és közben egy világos vajas rántást készítünk, amit tejjel felengedünk. A maradék tejet a levesbe öntjük, és az egyben lévő haldarabokat kiszedjük. A levet sózzuk, majd a tejszínnel és a tojássárgájával behabarjuk. Végül visszatesszük a halakat, és a zöldségekkel együtt tálaljuk.
|