norvégia

Európa északi részén, a Skandináv-félszigeten található egy gyönyörű ország, mely fjordokkal és északi fénnyel varázsolja el az embereket. De a lenyűgöző, már-már festői tájon túl, más is van, amivel Norvégia rabul ejtheti a gyanútlan szíveket. Hogy mivel? Nézz körül az oldalon, és máris tudni fogod a választ. 

főoldal  norvégia • média bejelentkezés

 
Információ

A norge.gp 2015. augusztus 1.-jén nyitotta meg a kapuit. A G-Portál História portálszerkesztő versenyére készült, melynek témája nem más, mint a gyönyörű Norvégia. A felhasznált kódok a LindaDesign és a DesignWorld oldalakról származnak. Azoknál a moduloknál, melyeknél nem jelöltem meg forrást, a Wikipedia-t használtam. Jó böngészést! 
                                                       Vivi, a szerkesztő

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Norvég konyha

Norvég rakott pórés hal

2015.08.04. 15:08, Vivi
forrás: receptindex.com
Hozzávalók: 50 dkg krumpli, 1 nagy szál póréhagymának a fehér és halványzöld része, 2 db tengeri hal (hek vagy makréla) kb. 80 dkg, só; a besamel mártáshoz: 3 dkg vaj, 2 evőkanál finomliszt, 4 dl tej; 2 dl tejföl, a tetejére 5 dkg reszelt sajt.
 
Elkészítés: A krumplit héjában, sós vízben megfőzzük, majd meghámozzuk és karikákra vágjuk. Ezután kb. 1 dkg vajjal kikent mély tűzálló tálba beleterítjük ezt a krumplit. A póréhagyma végét levágjuk, külső héját lehántjuk, majd vékony 1 mm-es karikákra vágva, nyersen ráterítjük a krumplira, és megsózzuk. Utána a két megsózott tengeri halat fektetjük a póré tetejére. Készítünk egy besamelt, amihez 3 dkg vajat felolvasztunk, két evőkanál finomlisztet kevergetve megpezsegtetünk (nem megpirítunk!) rajta, ezután lehúzzuk a tűzről és hirtelen felengedjük 4 dl hideg tejjel, közben keverjük, így nem lesz csomós. Utána visszarakjuk a tűzre, kevergetve mártássá főzzük az egészet, majd elzárjuk a tüzet alatta, és ekkor belekeverjük a két deci tejfölt is. Ez egy sűrű besamel mártás, amit sóval és csipetnyi reszelt szerecsendióval ízesítünk. Ezzel a mártással bevonjuk a rakott pórés hal tetejét, majd ráreszelünk 5 deka sajtot. Utána 200 fokos sütőbe rakjuk és kb. 30 percig sütjük (de 20 perc után azért kukkantsunk be a sütőbe), akkor jó, amikor a tetején már szép rózsaszín a sajt (vigyázzunk nehogy megbarnuljon a sajt, mert akkor megkeseredik). A sülés során a fehér pórékarikák rózsaszínűek lesznek, ne ijedjünk meg tőle. 
 
Jó tanács: Úgy könnyű karikákra vágni a főtt krumplit, hogy közben a késpengét hideg víz alá rakjuk, tehát ha hideg vizes a késpenge, akkor kevésbé törik össze a krumpli.

Kransekake - norvég karácsonyi sütemény

2015.08.04. 15:06, Vivi
forrás: edithreceptjei.blogspot.hu

Hozzávalók 18 koszorúhoz: 50 dkg héj nélküli mandula, 50 dkg porcukor, 4 tojásfehérje; a glazúrhoz: 1 tojásfehérje, 15 dkg porcukor, ½ teáskanál citromlé.

Elkészítése: A mandulát ledaráljuk, majd összekeverjük 1 tojásfehérjével. Hozzászitáljuk a porcukrot, és a maradék 3 tojásfehérjével együtt alaposan eldolgozzuk. Az eredményezett ragacsos masszát vastag falú edénybe tesszük, és lassú tűzön, fakanállal kevergetve addig melegítjük-főzzük, amíg a massza kezd elválni az edény oldalától, és összeáll. Ahogy a massza kézmelegre hűlt, jól átgyúrjuk, és lisztezett deszkán kisujjnyi vastag rudakká sodorjuk. A rudakból 18 különböző méretű (arányosan növekvő vagy csökkenő) koszorút készítünk, és sütőpapíros tepsire helyezzük. 200 fokos sütőben 10-12 perc alatt megsütjük őket, majd hagyjuk teljesen kihűlni. A glazúrhoz a tojásfehérjét felverjük a porcukorral és a citromlével, majd habzsákba töltve összeállítjuk vele a „tortát”. A legnagyobb koszorút alulra helyezzük, cikcakkosan kidíszítjük a glazúrral, ráhelyezzük a következő koszorút, és ezt addig folytatjuk, amíg a gyűrűk el nem fogynak. A glazúr összetartja a koszorúkat és díszíti is egyben. Általában 1-2 nappal korábban szokás elkészíteni, és szorosan zárt dobozban tárolják egy szelet kenyérrel vagy almával együtt, hogy megőrizze a puhaságát.

Tipp: Mandula helyett dióval is elkészíthető. 

Norvég halleves

2015.08.04. 15:03, Vivi
forrás: izletes.hu
4 személyre
 
» egy 1,2 kg-os tengeri hal
» 2 dl tej
» 10 dkg sárgarépa
» 3 dkg vaj
» 10 dkg petrezselyemgyökér
» só
» 5 dkg halványító zeller
» 1 tojás
» 1 babérlevél
» 4 szem szegfűszeg
» 2 dl tejszín
» 2 ek. liszt
» őrölt bors
 
A halat megtisztítjuk, majd egy fazékba feltesszük főni a megtisztított, feldarabolt zöldségekkel és a fűszerekkel együtt. Főzés közben többször lehabozzuk, és közben egy világos vajas rántást készítünk, amit tejjel felengedünk. A maradék tejet a levesbe öntjük, és az egyben lévő haldarabokat kiszedjük. A levet sózzuk, majd a tejszínnel és a tojássárgájával behabarjuk. Végül visszatesszük a halakat, és a zöldségekkel együtt tálaljuk.
Elejére | Újabbak | Régebbiek | Végére |
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?