Norvég rakott pórés hal 2015.08.04. 15:08, Vivi
forrás: receptindex.com
Hozzávalók: 50 dkg krumpli, 1 nagy szál póréhagymának a fehér és halványzöld része, 2 db tengeri hal (hek vagy makréla) kb. 80 dkg, só; a besamel mártáshoz: 3 dkg vaj, 2 evőkanál finomliszt, 4 dl tej; 2 dl tejföl, a tetejére 5 dkg reszelt sajt.
Elkészítés: A krumplit héjában, sós vízben megfőzzük, majd meghámozzuk és karikákra vágjuk. Ezután kb. 1 dkg vajjal kikent mély tűzálló tálba beleterítjük ezt a krumplit. A póréhagyma végét levágjuk, külső héját lehántjuk, majd vékony 1 mm-es karikákra vágva, nyersen ráterítjük a krumplira, és megsózzuk. Utána a két megsózott tengeri halat fektetjük a póré tetejére. Készítünk egy besamelt, amihez 3 dkg vajat felolvasztunk, két evőkanál finomlisztet kevergetve megpezsegtetünk (nem megpirítunk!) rajta, ezután lehúzzuk a tűzről és hirtelen felengedjük 4 dl hideg tejjel, közben keverjük, így nem lesz csomós. Utána visszarakjuk a tűzre, kevergetve mártássá főzzük az egészet, majd elzárjuk a tüzet alatta, és ekkor belekeverjük a két deci tejfölt is. Ez egy sűrű besamel mártás, amit sóval és csipetnyi reszelt szerecsendióval ízesítünk. Ezzel a mártással bevonjuk a rakott pórés hal tetejét, majd ráreszelünk 5 deka sajtot. Utána 200 fokos sütőbe rakjuk és kb. 30 percig sütjük (de 20 perc után azért kukkantsunk be a sütőbe), akkor jó, amikor a tetején már szép rózsaszín a sajt (vigyázzunk nehogy megbarnuljon a sajt, mert akkor megkeseredik). A sülés során a fehér pórékarikák rózsaszínűek lesznek, ne ijedjünk meg tőle.
Jó tanács: Úgy könnyű karikákra vágni a főtt krumplit, hogy közben a késpengét hideg víz alá rakjuk, tehát ha hideg vizes a késpenge, akkor kevésbé törik össze a krumpli.
|