Norvg rakott prs hal 2015.08.04. 15:08, Vivi
forrs: receptindex.com
Hozzvalk: 50 dkg krumpli, 1 nagy szl prhagymnak a fehr s halvnyzld rsze, 2 db tengeri hal (hek vagy makrla) kb. 80 dkg, s; a besamel mrtshoz: 3 dkg vaj, 2 evkanl finomliszt, 4 dl tej; 2 dl tejfl, a tetejre 5 dkg reszelt sajt.
Elkszts: A krumplit hjban, ss vzben megfzzk, majd meghmozzuk s karikkra vgjuk. Ezutn kb. 1 dkg vajjal kikent mly tzll tlba beletertjk ezt a krumplit. A prhagyma vgt levgjuk, kls hjt lehntjuk, majd vkony 1 mm-es karikkra vgva, nyersen rtertjk a krumplira, s megszzuk. Utna a kt megszott tengeri halat fektetjk a pr tetejre. Ksztnk egy besamelt, amihez 3 dkg vajat felolvasztunk, kt evkanl finomlisztet kevergetve megpezsegtetnk (nem megpirtunk!) rajta, ezutn lehzzuk a tzrl s hirtelen felengedjk 4 dl hideg tejjel, kzben keverjk, gy nem lesz csoms. Utna visszarakjuk a tzre, kevergetve mrtss fzzk az egszet, majd elzrjuk a tzet alatta, s ekkor belekeverjk a kt deci tejflt is. Ez egy sr besamel mrts, amit sval s csipetnyi reszelt szerecsendival zestnk. Ezzel a mrtssal bevonjuk a rakott prs hal tetejt, majd rreszelnk 5 deka sajtot. Utna 200 fokos stbe rakjuk s kb. 30 percig stjk (de 20 perc utn azrt kukkantsunk be a stbe), akkor j, amikor a tetejn mr szp rzsaszn a sajt (vigyzzunk nehogy megbarnuljon a sajt, mert akkor megkeseredik). A sls sorn a fehr prkarikk rzsasznek lesznek, ne ijedjnk meg tle.
J tancs: gy knny karikkra vgni a ftt krumplit, hogy kzben a kspengt hideg vz al rakjuk, teht ha hideg vizes a kspenge, akkor kevsb trik ssze a krumpli.
|